Varrógépes iránymutatás, cérna, tű – Oktatóanyag

Sokat szenvedtem a varrógépbeállításokkal, ami abból a tudatlanságból adódott, ami velem született.  A varrás egy szakma, amit egy felkészületlen sárkányvarrónak bizony -ha minden részletét meg nem is tanulod- el kell sajátítania. Az első sárkányom varrásánál azt hiszem sikerült a legoptimálisabb beállítást eltalálni, de mivel az a cérna elfogyott, így át kellett állni másikra. Tudatlanságom árát türelemmel fizettem meg, amikor az istennek sem sikerült rendes öltésképet összehoznom, a felső még csak-csak, de az alsó vagy lógott, vagy bozontos szemöldök módjára összehurkolva, beragadva várta sorsát: a kibontást. Sajnos ilyenkor nincs más járható út, mint a visszabontás, és a gép-cérna-tű-fék összehangolása.

Na, akkor nézzük a tényeket, mit-hogyan kell értelmezni, az alapok.

A cérna

Elsősorban a polyester vagy erős nylon cérna az alkalmas erre a célra, ezek szakítószilárdsága, kopásállósága felel meg a kihívásoknak. Léteznek egy szálas cérnák és több szálból sodort fajták. A több szálas cérnák neve: többszörös cérna.
Ha már típus akkor keresd a következőket: Serafil, Coats Gral, Devlon, Nylbond. Ezeken kívül is ajánlhatnak egyes fajtákat, de vigyázz, a kereskedői véna minden termékre a kiváló jelzőt ráhúzhatja, belefuthatsz egy szálasodó cérnába, ami még a gépedet is tönkreteheti. Ha mást vásárolsz, akkor azt ismerős kereskedőtől vedd!!!

A cérna számozása trükkös, a vékonyabb alacsonyabb számot kap mint a vastagabb, vagyis pl.: a 10-es cérna vastagabb mint a 80-as!

Icarex, dacron és minden más varráshoz ajánlott a 60-as, esetleg a 80-as cérna.

A tű     

Azt hinné az ember, hogy az a sokolvashatatlan írás a tűn nem ránk vonatkozik, pedig igen! Ezek sorrendben a következők:

Tűrendszer jellemzője – Hornyolat – Hegy formája – Tűvastagság
A érték egyenes arányban áll a vastagsággal, pl. 70-es tű vastagsága 0,7 mm, a 120-as tűé pedig 1,2 mm.
Sok bosszúságról olvastam a ragasztó felhalmozódásról a tűn. Én ettől soha nem szenvedtem, kb. 1 méter varrás után megálltam és nemes egyszerűséggel két újjal lecsippantottam a ragacs halmot.  Valaki alkohollal tisztogatta a tűt, ha gondolod készülj fel erre.

Néhány ajánlás:

§  icarex, ventex light/strong: 80-as cérnához 70-80-as tű

§  icarex, ventex light/strong: 60-as cérnához 80-90-es tű

§  dacronhoz: 100-as tű

A varrógép és a varrás

Mindenek előtt a cérna befűzését kell ellenőrizd. A modernebb gépeken a használati utasítás szerint kell eljárni, a korosabb darabokhoz pedig valószínű, hogy a felmenők rendelkeznek némi ismeretséggel. Megjegyezném, hogy  befűzéskor minden esetben a talp legyen felemelve, ugyanis ilyenkor a varrógép mechanikája “megnyitja” a felső fék cérna számára kialakított rést, a fék ilyenkor nem fog. Amint befűzted a szálemelőbe, fékbe a cérnát leengedheted a talpat és kézzel ellenőrizni tudod, hogy milyen fékhatás milyen ellenállást fejt ki a cérnára. (Ennek a tűbe való befűzése előtt nagyjából azonosnak kell lennie az alsó száléval.)
Amikor mindennel végeztél, az alsó szál legalább 10 centit kilóg a bobinból, befűzted a cérnát, és 10-15 centi cérnát kihúztál felülről, tekerd meg egy egész fordulat erejéig a varrógépet kézzel, amíg a tű a legfelső (kezdő) állapottól újra legfelülre emelkedik. Ha minden oké, akkor a felső cérna megfeszítésével kihúzza a ráhurkolódott alsó szálat, ilyenkor a cérnavéget feszítsd. A szálakat megfogva ismét tudod ellenőrizni a két szál azonos feszességét. A cérnáknak a talp alá, hátra irányba kell kilógnia. És akkor most jöjjön a próbavarrás, lehetőség szerint azon az anyagon, amit majd varrni fogsz, hajtsd félbe, hogy a tényleges vastagságon próbálj…

Talán a legnehezebb része a dolognak a szálfeszesség beállítása, íme néhány elméleti alap.
De rögtön itt egy kép, hogy mi a cél. Tulajdonképpen a képen látható módon két anyagot varrunk össze a cérnával.
Az I. ábrán hibás a varrat, az alsó szálat nem feszíti a felső: vagy túl erős a bobinon a szálfékező vagy túl gyengére van állítva a felső szálfékező.
A II. ábrán is hibás a varrat, a felső szálat nem feszíti az alsó: vagy túl erősre van állítva a felső szál fékje vagy túl gyenge a bobinon a szálfékező.
A III. ábrán minden oké, a két összevarrt anyag középvonaláig behúzzák a cérnák egymást, a vitorlád így lesz maga a tökély. Marha gyorsan jegyezd meg a beállításokat, ne nyúlj a bobinhoz soha többé!

 Elsősorban az a cél, hogy a varrás alsó és felső képe adott anyaghoz a legkisebb szálfeszesség mellett azonos legyen. Amikor kiszabadítod a próbavarrás anyagát és megnézed mit csinált a gép, akkor értékelned kell az alsó és a felső oldalt. Nagyon egyszerű az értékelés, ha az alsó kép hibás, akkor az a felső szál feszességének hibáját jelenti, illetve fordítva, a felső kép hibáját az alsó szál feszessége okozza. Az alsó szál befűzése is okozhat galibát, a gépek túlnyomó többségébe az órajárásnak megfelelő módon kell forognia az orsónak (bobin).

A felső szál feszességét a varrógépen található szálfeszítő “fékkel” állíthatod be, az alsó szál orsójának tokján (bobin) egy kicsi laprugóval szabályozhatod.

Az alsó szál feszességét kb. (!) olyan erősen érdemes beállítani ezekhez az anyagokhoz, hogy egy 15 cm-es ejtéstől 2-3 cm-t tekerjen le. Túlfékezni nem érdemes, mert akkor a felső szálat is szorosra kell állítani, első nekifutásra elég egy kicsi ellenállás. Az összeszerelés után érdemes mindkét szálat két ujjunk közé fogva meghúzni, amivel megbizonyosodhatunk az azonos feszességről. Egyébként ha új a varrógéped, akkor hagyd úgy, ahogy megvetted, ezt be szokták állítani.
A varratvégek eldolgozásánál három megoldás közül is választhatsz:

1.     a varrás utolsó öltésénél a fonákoldalon az alsó szálat meghúzva áthúzod a felső szálat, majd megcsomózhatod. Ugyan ez a felső oldalon nem működik!!!

2.     egyes esetekben pillanatragasztóval rögzítjük

3.     ha a varrás végéhez értél, akkor a vissza gombbal irányt váltva kb fél centit hátra, majd újra előre varrsz. A cérna ilyenkor rögzül, elegendő levágni a cérnavégeket. Mérlegelendő azonban olyan helyeken ez a technika, ahol nagy húzóerő léphet fel a vitorlán, ugyanis a sok egymás mellett elhelyezett öltéssel túlperforálod a felületet, ezzel létrehozva egy bélyegszél szerű szakadós részt.

Hibák:

§  Ha a varratban a fölső szál laza képet mutat: az orsócérna szálfeszessége nem megfelelő: a bobin külső oldalán a lapos, hosszúkás feszítő lemezt a rajta lévő kis csavarral állítsd szorosabbra! Bobinon állíts erősebb feszességet!

§ Ha a varratban az alsó szál laza képet mutat: a fölső szálat vedd feszesebbre a szálfeszítővel! Figyelj arra, hogy a  cérna ne a tűt hátulról megkerülve legyen befűzve. A felső szálat mindig elölről hátrafelé fűzd be a tű lyukába. Ha a cérna rá van tekeredve a szálemelőre, az is hurkolást okozhat, mint ahogyan az is, ha a cérna a cérnatartó legaljára fel van csavarodva. Amikor alul nagy hurkok képződnek, az valószínűleg a felső szál helytelen befűzéséből adódik.

§ Ha a felső szál mindig kiugrik  a tűből, amikor elkezdenél varrni: mielőtt leengeded a varrógép talpat a varráshoz, hagyj hosszabb felsőszálat kivezetve a talp alatt, legalább 10-15 cm-t. Ugyanis ha a szálfogó a legalacsonyabb ponton áll, és nem hagysz elég hosszt a cérnának, akkor a varrógép indulásával amikor a szálfogó eléri a felső pontját, magával húzza és kirántja a cérnát. De ha úgy fűzöd be a tűbe a felső szálat, hogy a szálfogó a legmagasabb pontján áll, akkor biztosan nem fog kiugrani a cérna mikor meglódul a varrógép.

§  Bobin (orsótok) és orsó: nézd meg, hogy az orsó az óramutató járásával megegyezően forog-e az orsótokban, ugyanis ez a helyes irány. Van néhány gép, ahol pont fordítva, de ezt megtalálod a varrógép használati utasításában. Ha nem találod a használati utasítást, akkor “próba szerencse”, fordítsd meg az orsót a bobinban, és kezdj el így varrni. A helyes cérnafeszesség annyi, amikor a bobin éppen csak megtartja magát a lelógatott cérnán.

§  Az alsó szál csomós lesz, felhalmozódik:  lehet oka az, hogy az orsód nem megfelelő irányba forog, vagy a felső szálfeszítő semmit, az alsó pedig erősre van állítva. Általában az óramutató járásával egy irányba forog az orsó, de vannak kivételek. Az orsó forgásirányát a magad felé fordított állapotban értem. Próbáld ki, és tedd be fordítva az orsótokba az orsódat. Lehet az is oka, hogy az orsótokot nem megfelelően “pattintottad” a helyére. Okozhatja az is a problémát, hogy a felső szálad valamelyik szálvezetőre duplán rácsavarodott. Okozhatja még a jelenséget, ha a felső szálad fékje nagyon gyengére van állítva vagy a talp leengedésekor a nyitott szálfékező nem kapta el a cérnát. Esetleg túl vastag az anyag…

Személy szerint ha nem ismerem azt az anyagot, amit varrni fogok, akkor egy félbe hajtott anyagon 1-es felső fék fokozattal varrok 3 centit, majd állítom a féket 2-re, újabb 3 centi, és így tovább, míg 10-hez nem érek a fékkel. Ekkor kiveszem az összevarrt anyagot és értékelem a két oldalt. A legszebb varrásképet mutató rész beállításával folytatom.

És a végére egy konkrét ajánlás, eszerint állítsd össze a cókmókot:

§  cérna: Serafil 60

§  tű: vitorlához 80-as, dacronhoz 100-as

 

Forrás: www.háziasszonysuli.hu

https://youtu.be/ML8CMNzW6Tg